De tijdelijke regeling hypothecair krediet is een van de factoren die bepaalt hoe hoog jouw hypotheek mag zijn. In deze regeling staan afspraken opgenomen waar alle geldverstrekkers zich aan moeten houden. De tijdelijke regeling hypothecair krediet is vooral op nieuwe hypotheken van toepassing. Afgelopen maand werd duidelijk dat de regeling per 1 januari gewijzigd wordt. Wat houdt dit in?

Verruiming

Tot de wetswijziging mogen banken 60 procent van het laagste inkomen van een stel meetellen bij het berekenen van het maximale leenbedrag. Per 1 januari 2018 wordt dit 70 procent. Voor tweeverdieners vindt er dus een verruiming van het hypothecair krediet plaats.

Loan To Value

Wel wordt het maximaal te lenen percentage – de loan to value – verlaagd. Voorheen was dit 101%, wat betekent dat je hypotheek maximaal 101% van de waarde van je huis mag zijn. Dit betekent dat kopers een gedeelte van de overdrachtskosten, taxatiekosten, hypotheekbemiddelingskosten van de hypothecaire lening kunnen betalen. Per 1 januari 2018 wordt dit percentage echter gewijzigd naar 100%. Dat betekent dat huizenkopers deze bijkomende kosten uit eigen zak moeten gaan betalen.

Goed nieuws

Voor tweeverdieners is de verruiming van de tijdelijke regeling hypothecair krediet goed nieuws. Er kan waarschijnlijk 10.000 tot 20.000 euro extra geleend worden door de wijziging, wat goed uitkomt op een woningmarkt waar de prijzen blijven stijgen.

Geoffreerde debetrentevoet

Ook mogen aanbieders van hypothecair krediet vanaf 1 januari 2018 uitgaan van de geoffreerde debetrentevoet bij berekening van de financieringslast. Dit geldt alleen als de hypothecaire lening is afgesloten met een rentevaste periode die korter is dan tien jaar en deze aan het einde van de periode is afgelost. De aanbieder hoeft dan niet uit te gaan van de door de AFM (Autoriteit Financiële Markten) gepubliceerde gemiddelde debetrentevoet. Dit betekent dat de consument geen risico loopt op rentestijging, waardoor plotselinge hogere maandlasten worden vermeden.

Wil je meer weten over de aankoop van een huis en het aanvragen van een hypotheek?

Share This