In 2015 hebben 5 miljoen huiseigenaren een energielabel ontvangen. Wanneer je een huis verkoopt zonder een energielabel, dan riskeer je een boete. De hoogte van deze boete is gewijzigd.
Energielabel
Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een huis is. Momenteel heeft 90 procent van de huizenverkopers een energielabel, waaraan kopers van een huis direct kunnen aflezen hoe milieuvriendelijk het huis is. Het energielabel bestaat uit klasse A, B, C, D, E, F of G, waarbij A staat voor ‘zeer laag energieverbruik’ en G staat voor ‘zeer hoog energieverbruik’.
Huis verkopen
Een notaris stelt een leveringsakte op wanneer iemand zijn of haar huis wil verkopen. Een notaris mag een leveringsakte voor een huis zonder energielabel passeren. De notaris dient zijn of haar cliënt echter wel te wijzen op een eventuele boete.
Wijziging boete
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft een nieuwe beleidsregel ingevoerd: wanneer iemand een overtreding maakt, dan bedraagt de boete 170 euro. Maakt een rechtspersoon een overtreding? Dan bedraagt de boete 340 euro.
Dit laatste bedrag ligt een stuk hoger vanwege drie redenen:
- Een rechtspersoon houdt zich beroepsmatig bezig met energielabels;
- De draagkracht van een rechtspersoon is groter;
- De boete wordt gezien als bruto bedrijfskosten, terwijl een niet-rechtspersoon de boete uit netto-inkomsten dient te betalen.
Je kunt het energielabel voor koopwoningen hier aanvragen.