In Nederland kennen we verschillende vormen om in samen te leven en soms zitten er maar kleine verschillen tussen deze vormen. In dit en komend blog leggen we je de verschillen tussen de samenlevingsvormen uit.

Een geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract worden vaak ten onrechte door elkaar gehaald. Hoewel het in Nederland allebei vormen zijn waarin je het samenleven met je partner kan vastleggen, zijn er toch nog wat verschillen.

Geregistreerd partnerschap

Een geregistreerd partnerschap is een bij de wet geregelde vorm van samenleven. Deze vorm is geschikt voor mensen die hun vorm van samenleven formeel willen maken, maar niet in het huwelijksbootje willen stappen. Er zijn wel overeenkomsten met het huwelijk. Zo ga je ook voor een geregistreerd partnerschap naar de ambtenaar van de burgerlijke stand. Daarnaast ontstaat door een geregistreerd partnerschap een gemeenschap van goederen, maar je kunt ook vooraf partnerschapsvoorwaarden maken.

Samenlevingscontract

Een samenlevingscontract is een document waarin je vastlegt welk bezit (goederen en geld) van jullie samen is en wat er met eigendommen gebeurt als jullie uit elkaar gaan. De inhoud van dit contract mag je zelf bepalen. Zaken die doorgaans worden vastgesteld in een samenlevingscontract zijn de verdeling van de kosten van de huishouding, bankrekening(en), de verdeling van bezittingen als je uit elkaar gaat en het partnerpensioen. Erkenning van het samenlevingscontract vindt plaats nadat je hem bij de notaris hebt ondertekend.

Verschillen geregistreerd partnerschap en samenlevingscontract

  • Een geregistreerd partnerschap wordt, net als een huwelijk, geregeld bij de burgerlijke stand. Dit gebeurt nu nog, zonder andere afspraken, in gemeenschap van goederen. Een samenlevingscontract draait juist om afspraken maken over bezitting; wat is van jou en wat van jullie samen?
  •  Bij een geregistreerd partnerschap zijn jullie wettelijke erfgenamen van elkaar. Bij een samenlevingscontract is dit niet het geval. Dit kan wel, maar dit moet je apart laten vastleggen in een testament.
  • Een geregistreerd partnerschap kan worden beëindigd door een notaris of via de rechter. Een samenlevingscontract eindigt simpelweg als jullie niet meer samenleven. Sommige stellen willen dit echter wel vast laten leggen, dit kan in een convenant. Als jullie minderjarige kinderen hebben, dan moet er nog wel een ouderschapsplan worden gemaakt.
  • Bij een geregistreerd partnerschap heb je alimentatieplicht; dit houdt in dat je verplicht bent je partner te onderhouden als je uit elkaar gaat. Bij een samenlevingscontract geldt geen alimentatieplicht, tenzij dit in het contract is vastgelegd

Je kunt bij ons vrijblijvend een afspraak maken om een samenlevingsvorm te bespreken.

 

 

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This