Beide testamenten zijn juridische documenten, maar ze dienen verschillende doelen. Het belangrijkste verschil is dat een testament pas geldt na je overlijden, terwijl een levenstestament juist tijdens je leven van kracht is. De naam zegt het eigenlijk al: het geldt tijdens je leven. Ze zijn niet hetzelfde en kunnen elkaar niet vervangen. Of je beide testamenten wilt opstellen, is je eigen keuze, maar het is raadzaam om dit te overwegen, omdat je hiermee je naasten zekerheid en duidelijkheid kunt bieden.

Levenstestament

In een levenstestament regel je wie er namens jou mag handelen als je daar zelf niet meer toe in staat bent. Het is van kracht gedurende je leven, vooral in situaties van wilsonbekwaamheid. Het behandelt persoonlijke en financiële aangelegenheden, zoals medische beslissingen en financiële zaken. Hoewel een levenstestament vaak met minder formele eisen kan worden opgesteld, is het raadzaam om dit bij een notaris te doen vanwege hun juridische deskundigheid. Bovendien is er altijd een kans op een ongeluk en de wet voorziet niet in wie dan je besluiten neemt.

Testament

Een gewoon testament treedt in werking na je overlijden en regelt de verdeling van je bezittingen en de benoeming van erfgenamen. Dit testament heeft werking direct na je overlijden. Het moet worden opgesteld bij een notaris, dus in de vorm van een notariële akte. Dit testament kan worden bijgewerkt en herzien zolang de persoon leeft.

Voor meer informatie over het testament, lees ons artikel hier op onze website.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This