Volgend jaar gaat het maximale bedrag dat voor een hypotheek geleend mag worden omlaag. Op dit moment mag er maximaal 101% van de waarde van een huis worden geleend, volgend jaar is dat nog maar 100%; de exacte waarde die het huis heeft, dus. Je zou zeggen dat dit geen probleem hoeft te zijn, maar dit betekent dat kopers de overdrachtskosten (kosten koper), de hypotheekbemiddelingskosten, de taxatiekosten en/of een verbouwing volledig uit eigen zak moeten gaan betalen.
Starters
Vooral starters worden de dupe van deze verlaging. Doordat zij minder kunnen lenen moet er langer gespaard worden om een huis te kunnen kopen. De vertraging die ze hierbij oplopen tot het kopen van een huis wordt geschat op 3 tot 5 jaar. Voor sommigen kan dit zelfs langer zijn, doordat ze er bijvoorbeeld voor kiezen om in een duurder huurhuis te gaan wonen in plaats van een koophuis. Door de hoge woonlasten kunnen zij dan minder geld opzij zetten om te sparen.
Nog lager?
Van verschillende kanten komen adviezen om het maximaal te lenen percentage, dat loan-to-value wordt genoemd, nog meer te verlagen. Zo willen De Nederlandsche Bank en het Internationaal Monetair Fonds dat het percentage uiteindelijk omlaag gaat naar 90%.
Effect op de woningmarkt
De verlaging van de loan-to-value heeft ook effect op de woningmarkt. Doordat starters de koop van een huis moeten uitstellen zal er minder vraag naar koopwoningen zijn en meer vraag naar huurwoningen. De prijzen van koopwoningen zullen hierdoor op termijn 1 tot 2 procent dalen en tegelijkertijd zullen de huurprijzen alleen maar stijgen. En dat terwijl er al krapte op de huurmarkt heerst.
Meer informatie?
Neem contact op of vraag een offerte aan.