Als het om de tv gaat of het verdelen van de boekenkast van de Ikea, dan kom je er meestal wel uit. De problemen ontstaan bij een scheiding meestal bij het verdelen van de spullen met een emotionele waarde. Wie krijgt bijvoorbeeld de fotoalbums van de kinderen en hoe zit het met het cadeau wat jullie hebben gekregen voor jullie huwelijksfeest? De inboedel verdelen kan een hele klus zijn. Ga daarom stap voor stap te werk en vraag eventueel advies van de notaris.
Gezamenlijk bezit of niet?
Waren jullie getrouwd onder huwelijkse voorwaarden of hadden jullie een samenlevingscontract, dan is bekend wat van jullie samen is en wat niet. Al het gezamenlijke bezit moet eerlijk verdeeld worden. Bezittingen die officieel niet van jullie samen zijn, gaan naar de oorspronkelijke eigenaar toe. Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap zonder voorwaarden dan moeten alle bezittingen eerlijk verdeeld worden. Er zijn in dit geval echter twee uitzonderingen waarbij de bezittingen niet gemeenschappelijk zijn:
- Verknochte goederen: dit zijn zeer persoonlijke goederen waaraan één van jullie sterk gehecht is
(sieraden, kleding enz.) - Erfstukken & schenkingen: die jij of je partner hebben gekregen via een notarieel testament met uitsluitingsclausule.
Inboedel verdelen
Uiteraard wil je voorkomen dat je ruzie krijgt bij het verdelen van de spullen. Ga daarom gestructureerd te werk. Maak allereerst een lijst van alle spullen die verdeeld moeten worden. Bepaal daarna wat de waarde is van de spullen. Uiteraard hebben spullen die je bijvoorbeeld hebt gekregen op een verjaardag een grotere emotionele waarde. Je kunt daarom afspreken dat deze spullen zoals deze eigendom zijn van diegene die het heeft gekregen. De volgende stap is om apart van elkaar aan te geven wat je graag wilt hebben. Tel de spullen op beide lijsten bij elkaar op en kijk of beide lijsten redelijk in evenwicht zijn. Als de een beduidend meer krijgt dan de ander, compenseer dit dan met bezittingen of een geldsom. Het is verstandig om daarna de verdeling vast te laten leggen in een echtscheidingsconvenant bij de notaris.
Meer informatie?
Neem contact op of vraag een offerte aan.