In deze blogreeks bespreken we een aantal moeilijke notaristermen. De notaris gebruikt deze niet voor niets: de betekenis van deze woorden ligt vast, zodat naderhand geen discussie kan ontstaan. In deze blog zullen we uitleggen wat met de term ‘copie collationnée’ wordt bedoeld.
Wat is een ‘copie collationnée’?
Een copie collationnée is een ouderwetse benaming voor ‘een vergeleken afschrift’. Dit wordt ook wel een ‘gewaarmerkte kopie’ genoemd. Dit is een verklaring van de notaris dat het afschrift een getrouwe kopie is van het originele afschrift.
Waarvoor is het nuttig?
Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je een origineel document, zoals een diploma, niet uit handen wil geven. In dit geval kun je hier een gewaarmerkte kopie van laten maken: een copie collationnée. Het voordeel hiervan is dat officiële instanties zich er zeker van kunnen zijn dat de kopie waarheidsgetrouw is.
Hoe wordt een copie collationnée gemaakt?
De notaris maakt een copie collationnée door een fotokopie te maken van het originele afschrift. Hieraan bevestigt hij of zij een verklaring, voorzien van een handtekening en ambtsstempel. Voor gebruik in het buitenland kan het zo zijn dat een gewaarmerkte kopie dient te worden gelegaliseerd door de betreffende ambassade of van een apostille dient te worden voorzien. In deze blog vertellen we meer over een apostille.
Heb je nog vragen over een copie collationnée of wil je deze graag laten opmaken? Neem dan gerust contact met ons op.