In deze blogreeks bespreken we een aantal moeilijke notaristermen. De notaris gebruikt deze niet voor niets: de betekenis van de woorden ligt vast, zodat er naderhand geen discussie kan ontstaan. Dit keer leggen we uit wat de term ‘vruchtgebruik’ betekent.

Wat is vruchtgebruik?

Vruchtgebruik is het recht om andermans vermogen te gebruiken en hierbij ‘van de vruchten te genieten’. Een gemakkelijk voorbeeld is dat iemand het recht heeft om appels, de vruchten, uit de boom van zijn buurman te plukken en te genieten. Er bestaat dan een recht van vruchtgebruik op de appelboom. Het recht van vruchtgebruik kan gevestigd worden op verschillende zaken en vermogensrechten, zoals een huis.

Wanneer?

In de praktijk zie je veel gevallen waarin het vruchtgebruik wordt vastgelegd in een testament. Hierin staat bijvoorbeeld dat één partij het eigendom van bepaalde goederen krijgt en dat een andere partij gedurende een bepaalde periode het vruchtgebruik van die goederen heeft. Een reden om voor vruchtgebruik te kiezen kan zijn dat men wil dat kinderen uiteindelijk het eigendom van het vermogen krijgen, maar dat de langstlevende partner tot zijn of haar overlijden van de zaken mag genieten, vooral wanneer deze partner niet de ouder is van de kinderen.

Blote eigendom

Wanneer iemand het eigendom heeft van vermogen maar daar geen gebruik van mag maken, spreekt men van blote eigendom. Bijvoorbeeld wanneer iemand door schenking eigenaar wordt van een woning, maar er nog niet zelf in mag wonen. Vruchtgebruik daarentegen geeft het recht om gebruik te maken van vermogen dat niet in eigendom toebehoort.

Ouderlijk vruchtgenot

Ouderlijk vruchtgenot verschilt van vruchtgebruik. Het betekent dat een ouder van een minderjarig kind mag profiteren van de opbrengsten van het vermogen van dat kind, zoals de dividenden van een beleggingsrekening die het kind heeft ontvangen van zijn grootouders.

Wat als vruchtgebruiker meer neemt dan hem toekomt?

Indien een vruchtgebruiker meer neemt dan waar hij recht op heeft, kan de rechter op verzoek van de hoofdgerechtigde het beheer toekennen of het vruchtgebruik onder bewind stellen. Op deze manier kan er weer controle worden verkregen over de situatie.

Benieuwd naar andere moeilijke woorden? Lees hier wat de term versterf betekent. 

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This