In deze blogreeks bespreken we een aantal moeilijke notaristermen. De notaris gebruikt deze niet voor niets: de betekenis van de woorden ligt vast, zodat er naderhand geen discussie kan ontstaan. Dit keer leggen we uit wat de term ‘versterf’ betekent.

Versterf

“Is er geen testament? Dan wordt de erfenis verdeeld volgens de wettelijke verdeling.”

Bij versterf is iemand erfgenaam door een familierelatie met de overleden persoon.

Erfopvolging bij versterferfrecht

Het versterferfrecht geldt als iemand geen testament heeft gemaakt. Dit is in de wet geregeld. Deze erfgenamen worden ingedeeld in vier groepen:

  1. Partner en kinderen
  2. Ouders, broers, zusters
  3. Grootouders
  4. Overgrootouders

Deze volgorde wordt aangehouden om te bepalen wie erfgenaam is als er geen testament is opgemaakt. De tweede groep komt pas aan bod als in de eerste groep geen erfgenamen zijn. Voor halfbroers en halfzussen geldt dat zij de helft erven van het deel wat de volle broer of zus erft.

Testamentair erfrecht

Hiermee wordt het erfrecht bedoeld dat van toepassing is als de erflater een testament heeft laten opstellen. Door middel van een testament kun je afwijken van het versterfrecht. Een notaris kan je voorzien van juridisch advies bij het opstellen van een testament. In een testament kun je bepalen wat er met je bezittingen gebeurt na je overlijden.

Feiten en cijfers

Uit de factsheets van de KNB blijkt dat het aantal testamenten het afgelopen jaar is gestegen ten opzichte van 2022. Er was een stijging van ruim negen procent.

Uit een factsheet van mei 2024 blijkt dat er nog steeds een absolute stijging te zien is in testamenten, ten opzichte van 2023.

Benieuwd naar andere moeilijke woorden? Lees hier alles over het codicil, het handgeschreven testament. En hier lees je alles over de term: legaat.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This