In deze blogreeks bespreken we een aantal moeilijke notaristermen. De notaris gebruikt deze niet voor niets: de betekenis van deze woorden ligt vast, zodat naderhand geen discussie kan ontstaan. Dit keer leggen we uit wat met ‘compos mentis’ wordt bedoeld.
Wat betekent het?
Dit betekent ‘in het bezit zijn van zijn geest’ of ‘bij zijn verstand’ in het Latijn. Hiermee wordt dan ook iemand bedoeld die wilsbekwaam is en de risico’s van een keuze goed begrijpt. Alleen voor mensen die wilsbekwaam zijn mag de notaris werkzaamheden verrichten. Het kan lastig zijn om te bepalen of iemand wilsbekwaam is, bijvoorbeeld wanneer bij iemand Alzheimer of Parkinson is gediagnosticeerd
Hoe bepaalt een notaris of iemand wilsbekwaam is?
Om te bepalen of iemand wilsbekwaam is, werkt de notaris met een protocol. De notaris stelt iemand vragen om te bepalen of diegene (nog) wilsbekwaam is. Als de notaris hieraan twijfelt moet hij of zij een arts vragen die is gespecialiseerd in het vaststellen of iemand wilsbekwaam is of niet.
Waarom is dit belangrijk?
Het is belangrijk om vast te stellen of iemand wilsbekwaam is, omdat het belangrijk is te voorkomen dat iemand belangrijke beslissingen neemt waar diegene zich niet helemaal bewust van is. Bij schenkingen of het opstellen van een testament of een levenstestament is het dan ook belangrijk dat de persoon die de akte ondertekent begrijpt welke consequenties dit heeft.