In deze blogreeks bespreken we een aantal moeilijke notaristermen. De notaris gebruikt deze niet voor niets: de betekenis van de woorden ligt vast, zodat er naderhand geen discussie kan ontstaan. Dit keer leggen we uit wat de term ‘kettingbeding’ betekent.

Kettingbeding

Met een kettingbeding verplicht je om de gemaakte afspraak tussen jou en de koper ook weer op te leggen aan de volgende koper. Een beding spreek je af in een overeenkomst. Als jij je woning verkoopt, is de koper niet automatisch verbonden aan de afspraken die jij met de vorige verkoper hebt gemaakt. Met een kettingbeding kun je dit doorbreken en wordt de nieuwe koper wel gebonden aan deze afspraken. Een kettingbeding wordt meestal opgenomen in een notariële akte waarmee een registergoed in eigendom wordt overgedragen.

Voorbeeld

Stel dat je een huis koopt in een woonwijk waar de projectontwikkelaar bepaalde regels wil handhaven om de uniformiteit en uitstraling van de buurt te behouden. De ontwikkelaar neemt een kettingbeding op in de koopovereenkomst dat bepaalt dat je het huis altijd in de oorspronkelijke kleur moet schilderen en dat je geen grote verbouwingen mag doen zonder toestemming van de ontwikkelaar.

Wanneer je besluit het huis te verkopen, ben je verplicht om deze voorwaarden door te geven aan de nieuwe koper en op te nemen in de nieuwe verkoopovereenkomst. Als je dit niet doet, moet je een boete betalen aan de projectontwikkelaar. Dit zorgt ervoor dat elke nieuwe eigenaar zich aan dezelfde regels moet houden, waardoor de uniforme uitstraling van de wijk behouden blijft.

Een kettingbeding kan in verschillende aktes worden opgenomen, zoals een hypotheekakte of leveringsakte. Voor een kettingbeding heb je altijd de hulp nodig van een notaris. Neem gerust contact met ons op!

Benieuwd naar andere moeilijke woorden? Lees hier wat ‘versterf’ betekent.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This