We denken er liever niet over na, maar wie behartigt jouw belangen als je daar zelf niet meer toe in staat bent? Met een levenstestament kun je de regie in eigen hand nemen en leg je een aantal zaken vast voor als een dergelijke situatie zich voordoet. In deze blog vertellen we meer over wat een levenstestament inhoudt en waarom het zo belangrijk is.
Wat is een levenstestament?
Een levenstestament is een notariële akte waarin een aantal zaken wordt vastgelegd voor het geval er tijdens je leven iets gebeurt waardoor je zelf niet meer kunt handelen. In deze akte worden één of meerdere mensen aangewezen die op zo’n moment beslissingen voor je kunnen nemen. Van belang is dus dat je deze mensen vertrouwt. Wat verder nog belangrijk is om te weten is dat een levenstestament, in tegenstelling tot een testament, werkt tijdens het leven. Om meer te lezen over het verschil tussen een testament en een levenstestament, kan je hier verder lezen.
Wat staat er in een levenstestament?
In een levenstestament kun je wensen laten opnemen die betrekking hebben op bijvoorbeeld:
- Je financiën, zoals je bankrekeningen, onderneming, woning en andere onroerende zaken;
- Aanwijzingen op medisch gebied, zoals behandelplicht of behandelverbod of wens tot euthanasie;
- Schenkingen, of je deze wil blijven doen en zo ja, onder welke voorwaarden;
- Verwijzing naar bijlagen, zoals een overzicht van je bankrekeningen, wachtwoorden, verzekeringen en dergelijke;
- Praktische zaken na overlijden, zoals wensen met betrekking tot de uitvaart.
Er zijn nog meer zaken die je zou kunnen vastleggen, maar wat vooral belangrijk is om te onthouden is dat je zelf bepaalt wat je wel en niet uit handen wilt geven.
Wanneer stel je een levenstestament op?
Het is eigenlijk voor iedereen van belang dat je op tijd je levenstestament opstelt, aangezien je wilsbekwaam moet zijn ten tijde van het opstellen. Mocht je dit niet meer zijn door bijvoorbeeld een ongeluk of ziekte, dan is het niet meer mogelijk om een levenstestament op te laten stellen. Het is dus prettig om al geregeld te hebben wie beslissingen voor je mag nemen indien jou iets ergs overkomt.
Rol van de notaris
Als je zelf een levenstestament opstelt, doe je dat bij een zogenaamde onderhandse akte. Met zo’n akte loop je echter het risico dat bijvoorbeeld de bank dit niet erkent en dat jouw vertrouwenspersoon je zaken dus niet kan waarnemen. Het is daarom verstandig een levenstestament bij de notaris te laten opstellen. De notaris registreert het levenstestament bij het Centraal Levenstestamentenregister (CLTR). Mensen die hier toestemming voor hebben kunnen bij het CLTR inzien of jij een levenstestament hebt opgesteld. Een levenstestament kan door middel van een nieuwe notariële akte worden herroepen of gewijzigd.
Wil je een levenstestament laten opstellen? Je kan hier een offerte aanvragen.