Instanties, organisaties, maar ook notarissen vragen vaak om een gelegaliseerde handtekening. Maar wat houdt dit precies in? In deze blog vertellen we meer over legalisatie en leggen we uit waar dit voor nodig is.
Wat is legalisatie?
Met een legalisatie wordt een handtekening voor ‘echt’ verklaard. Dit betekent dat als jij bijvoorbeeld een volmacht hebt getekend, iedereen weet dat jij degene bent geweest die daadwerkelijk die handtekening heeft gezet. Het is dan achteraf niet mogelijk dat er onenigheid ontstaat over de echtheid van de handtekening.
Waarom is legalisatie nodig?
Legalisatie van een handtekening is nuttig, omdat bijvoorbeeld een volmacht iemand de bevoegdheid geeft om namens jou te handelen. Het is daarom goed om zeker te weten dat jij zelf de volmacht ondertekend hebt. Dat kan alleen als jouw handtekening op de volmacht wordt gelegaliseerd. Dit betekent dat een notaris vaststelt dat jij inderdaad zelf de volmacht hebt ondertekend en dat het jouw handtekening is die op de volmacht staat.
Hoe gaat het in zijn werk?
Je ondertekent de volmacht nooit van tevoren, maar doet dit bij de notaris. Wanneer je een afspraak hebt gemaakt dan moet je de volmacht en een geldig legitimatiebewijs meenemen.
Het legaliseren gebeurt als volgt:
- Je toont je legitimatiebewijs. Vervolgens moet je je handtekening in het bijzijn van de notaris of een medewerker zetten.
- Je handtekening wordt door de notaris gelegaliseerd door te verklaren dat jij je handtekening op het document hebt gezet.
- Er wordt een kopie van je legitimatiebewijs gemaakt, waarop een verklaring wordt gezet dat het legitimatiebewijs is gecontroleerd.
- Je stuurt het gelegaliseerde document met een kopie van het legitimatiebewijs terug naar degene die om legalisatie van de handtekening heeft gevraagd.
- De notaris bewaart gedurende één jaar een kopie van het document met een kopie van het legitimatiebewijs.
Wil of moet je je handtekening laten legaliseren of heb je hier nog vragen over? Neem dan gerust contact met ons op!