Uit cijfers van de Hypotheek Index van De Hypotheker blijkt dat huizenkopers steeds vaker kiezen voor een langere rentevaste periode. Dit houdt in dat, bij het afsluiten van een hypotheek, de rente voor een bepaalde periode wordt vastgezet. Huizenkopers zijn zich er steeds meer bewust van dat een langere rentevaste periode gelijk staat aan stabiele hypotheeklasten gedurende de hele of een groot gedeelte van de looptijd van de hypotheek.
Groei
De Hypotheek Index meldt dat vooral de belangstelling voor een rentevaste periode van 30 jaar is gestegen. Dit geldt met name voor starters en doorstromers. Voor starters is de voorkeur ten opzichte van een jaar geleden gegroeid met 38%, voor doorstromers is dit zelfs 45%. Voor de rentevaste periode van 20 jaar geldt een lichte daling van 6 procent, toch wordt deze nog het vaakst gekozen door de huizenkoper. De rentevaste periode van 10 jaar is vooral populair onder starters, zij stromen binnen deze periode namelijk vaak door naar een grotere woning.
Oorzaak
De oorzaak van de grotere voorkeur naar een langere rentevaste periode ligt volgens de Hypotheek Index bij de lage rente en de kleine verschillen tussen de rentepercentages van langere rentevaste periodes. Zo is de laagste rente bij een annuïteitenhypotheek van 10 jaar nu 1,64%, terwijl dit bij een annuïteitenhypotheek van 30 jaar 2,60% is. Nederlanders houden van zekerheid en de prijs van zekerheid wordt steeds lager.
Kritiek op langere rentevaste periode
Vorig jaar werd er nog gewaarschuwd voor het kiezen van een langere rentevaste periode. Een argument voor het niet kiezen van een langere rentevaste periode was dat mensen niet vaak 20 tot 30 jaar in hetzelfde huis blijven wonen. Het kiezen van een langere rentevaste periode van bijvoorbeeld 20 of 30 jaar kan er daarom voor zorgen dat je meer geld kwijt bent als je de periode niet vol maakt. Dit omdat de rente bij een periode van 20 of 30 jaar altijd hoger zal zijn dan bij een periode van 10 jaar.
Nu is het zo dat de voorwaarden van een hypotheek soms zijn mee te verhuizen naar een nieuwe woning. Dit is verstandig om te doen als de hypotheekvoorwaarden gunstig zijn, maar het niet heel waarschijnlijk is dat je heel lang in hetzelfde huis blijft wonen. Aan het meeverhuizen van je hypotheek zitten echter vaak spelregels verbonden, informeer hier goed naar wanneer je je hypotheek gaat afsluiten.
Kom hier meer te weten over het afsluiten van een hypotheek.
Naar: De Hypotheker