Zoals we beschreven in een vorige blog is het aantal nieuwe bedrijven sterk toegenomen. Als ondernemer of investeerder krijg je te maken met juridische zaken. In dit drieluik zullen we meer vertellen over de juridische zaken die komen kijken bij het opzetten van een onderneming of een startup en het kiezen van de juiste rechtsvorm. Lucienne van der Geld, directeur van Netwerk Notarissen en docent Notarieel Recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen, vertelde in het NPO Radio 1 programma Nieuws & Co over de aandachtspunten voor startups en investeerders.
Vrienden en familie
Vaak is geld van investeerders nodig om een startup van de grond te krijgen. Als investeerder moet je je bewust zijn van het risico dat je neemt: maar 1 op de 10 startups slaagt ook daadwerkelijk. Denk daarom goed na over je investering, ook als het gaat om vrienden en familie. Zeker als het om een groter bedrag gaat is het goed om een gesprek te voeren met een notaris die de zaken objectief en zakelijk kan bespreken.
Professionele investeerders
Natuurlijk kun je ook met professionele investeerders of een bank in zee gaan. Zij willen naast een ondernemingsplan echter ook weten hoe je het juridisch gezien hebt geregeld. Een professionele investeerder gelooft in het concept en wil rendement, zo min mogelijk risico lopen en niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schulden. Een bank wil zekerheid over de teruggave van het geld en zal misschien een hypotheek willen hebben op je huis. De juridische vorm, oftewel de rechtsvorm, is daarom van belang.
Rechtsvorm
Er zijn verschillende rechtsvormen waaruit je als startende ondernemer kunt kiezen: een eenmanszaak, een personenvennootschap (maatschap, vof of cv), een coöperatie, een besloten vennootschap (bv) of een naamloze vennootschap (nv). Elke rechtsvorm heeft voor- en nadelen. In het tweede deel zullen we meer vertellen over de meest voorkomende rechtsvormen en de voor- en nadelen die die hiermee gepaard gaan.
Meer informatie?
Neem contact op of vraag een offerte aan.