In deze blog vertellen we in 8 stappen waar je aan moet denken bij het starten van je eigen bedrijf. Ben je van plan om een webshop te beginnen? In deze blog vertellen we hier meer over.
1. Ondernemingsplan
Als je een bedrijf wilt starten, dan is het belangrijk om een ondernemingsplan op te stellen. Hierin kun je vastleggen wat je precies wilt doen, met wie je dit wilt doen en hoe je het bedrijf financieel gezien kunt realiseren. Start je een onderneming samen met een compagnon of partner(s), zorg er dan voor dat je goede afspraken maakt en deze laat vastleggen. De notaris kan hierbij helpen.
2. Strategie bepalen
Vervolgens is het belangrijk om na te denken over de strategie. Want hoe ga je jouw bedrijf positioneren in de markt? Waarom is jouw dienst of product aantrekkelijk voor klanten? Marktonderzoek is belangrijk om te onderzoeken wat klanten willen. Bepaal een marketingstrategie voor de komende jaren.
3. Financiering
Voor het starten van een onderneming is natuurlijk geld nodig. Waar wil je dit geld vandaan halen? Wil je geld lenen? Of ga je het starten van je onderneming met eigen geld betalen? Wanneer je besluit om te lenen, zorg er dan voor dat deze afspraken duidelijk op papier staan. Ook hier kan de notaris bij helpen.
4. Rechtsvorm
Ook moet je natuurlijk een rechtsvorm kiezen voor je onderneming. Dit heeft gevolgen voor je aansprakelijkheid, de belasting die je moet betalen en eventuele fiscale voordelen en/of nadelen. In een vorige blog vertellen we meer over welke rechtsvormen er zijn.
5. Risico’s
Ondernemen betekent ook dat je risico’s neemt. Breng deze risico’s in kaart en probeer je hierop voor te bereiden. Dit kan door bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Vergeet ook je pensioen niet. En met algemene voorwaarden maak je direct duidelijk welke rechten en plichten jij en je klanten over en weer hebben.
6. Administratie
Nadat je je bedrijf hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK) wordt je bedrijf direct aangemeld bij de Belastingdienst. Je moet ervoor zorgen dat je administratie op orde is. Je administratie moet dan ook aan een aantal eisen voldoen. Het kan een goed idee zijn om de hulp van een boekhouder in te schakelen.
7. Overige eisen
Daarbij zijn er nog een aantal overige zaken waar je rekening mee moet houden. Zo moet je misschien vergunningen aanvragen, bankrekeningen openen en je merknaam beschermen. Hou er ook rekening mee dat je soms aan bepaalde beroepseisen moet voldoen. Ook kunnen er eisen worden gesteld aan de bedrijfsruimte. De gemeente kan helpen met het uitzoeken van wetten en regels waaraan je bedrijfsruimte moet voldoen.
8. Marketing
Nadat je je bedrijf hebt ingeschreven bij de KvK en je voorgaande zaken hebt geregeld, is het tijd om je te focussen op de marketing. Zorg ervoor dat je reclame maakt, een goede website hebt en eventueel visitekaartjes bestelt. Dit leidt – hopelijk – tot klanten, zodat je geld kunt gaan verdienen.
Heb je vragen over het starten van een onderneming of wil je hier graag hulp bij? Neem dan gerust contact met ons op!