Een recent vonnis van de Rechtbank onderstreept opnieuw het belang van huwelijkse voorwaarden voor ondernemers. De rechtszaak laat zien dat het standaard huwelijksvermogensrecht niet altijd voldoende bescherming biedt. In dit geval betrof het een echtscheiding waarbij een holding-BV van de ondernemer niet tot de huwelijksgemeenschap behoorde. Toch kon de ex-partner aanspraak maken op een redelijke vergoeding voor de arbeid en kennis die de ondernemer tijdens het huwelijk aan de BV en haar werkmaatschappij(en) had besteed.
Ondernemers hebben vaak de mogelijkheid hun inkomen uit salaris en dividend te sturen. Artikel 1:95a BW voorkomt dat een echtgenoot zichzelf een te laag inkomen uitkeert en zo de huwelijksgemeenschap benadeelt. In dit specifieke geval oordeelde de Rechtbank dat de ondernemer zichzelf een te laag salaris had uitgekeerd tijdens het huwelijk, terwijl het vermogen van de BV enorm was gegroeid. Gezien de stijging van het vermogen van de holding naar ruim € 1,6 miljoen, moest de ondernemer zijn ex-partner alsnog een flink bedrag vergoeden.
Deze zaak toont aan dat de beperkte gemeenschap van goederen vaak niet volstaat voor ondernemers. Huwelijkse voorwaarden bieden ondernemers de mogelijkheid om financiële afspraken helder vast te leggen en dit voorkomt onverwachte financiële claims en juridische strijd achteraf. Wij van Lambeck Harms Notarissen helpen je hier graag mee, neem gerust contact met ons op!