Nadat je je hypotheek hebt afgelost kun je ervoor kiezen om deze te laten royeren door de notaris. Wat houdt dit in en wanneer laat je dit regelen? We leggen het in deze blog aan je uit.
Royementsakte
Bij het afsluiten van een hypothecaire geldlening moet een hypotheekakte worden getekend, die vervolgens wordt geregistreerd bij het Kadaster. Als je de registratie van je hypotheek ongedaan wilt maken, dan kan de notaris een royementsakte opmaken. Hiermee wordt de registratie van je hypotheek bij het Kadaster ongedaan gemaakt. Het royeren van een hypotheek wordt ook wel de doorhaling van de hypotheek genoemd.
Wanneer laat je een hypotheek royeren?
Je kunt je hypotheek laten royeren als je je hypotheek hebt afgelost. Je kunt hiervoor zelf een notaris inschakelen, waardoor jij de kosten bepaalt. Ook wanneer je een woning verkoopt moet de woning vrij van hypotheek zijn. De notaris zal het recht van hypotheek van de oude geldverstrekker laten royeren bij het Kadaster. Daarna rust officieel geen hypothecaire inschrijving meer op de woning.
Hoe Lambeck Harms jouw hypotheek royeert
Om te beginnen wordt door ons nagegaan of de hypothecaire geldlening daadwerkelijk is afgelost. Vervolgens maken we een royementsvolmacht op. Deze volmacht sturen we naar de geldverstrekker van de hypotheek. Nadat de volmacht is ondertekend door de geldverstrekker wordt de volmacht verwerkt in een royementsakte. Deze ondertekenen wij en laten we vervolgens registreren bij het Kadaster. Daarmee is dan de hypotheek doorgehaald.
Wil je je hypotheek graag door ons laten royeren of heb je hier vragen over? Neem dan gerust contact met ons op!