Ben je van plan om een boot of schip te kopen of te verkopen? Misschien moet je voor de overdracht langs de notaris. In deze blog leggen we uit wanneer dit het geval is en waar de notaris je bij helpt.

 

Scheepsregister

Een boot of schip is in beginsel een roerende zaak. Dat betekent dat je zelf een boot kunt kopen en verkopen, dus zonder een formele handeling. Is de boot echter te boek gesteld, oftewel geregistreerd, in het scheepsregister van het kadaster of zou je dit graag willen? Dan moet je wel langs de notaris. De boot of het schip is dan namelijk, vergelijkbaar met een woning, een zogenaamd registergoed.

 

Teboekstelling

De teboekstelling van een boot of schip geeft een paar voordelen, waaronder rechtszekerheid. Wanneer een boot of schip te boek wordt gesteld dan krijgt het een brandmerk, een uniek nummer. Daardoor is de boot of het schip makkelijker te vinden bij diefstal. Ook geeft het een hypothecair voordeel, namelijk de mogelijkheid om de aankoop van de boot of het schip te financieren met een hypotheek. Ten slotte geeft dit zekerheid bij bouw: gaat de bouwer van een boot of schip failliet, dan blijft de boot of het schip eigendom van degene op wiens naam de boot staat.

 

Notaris

De notaris helpt bij de overdracht van de boot of het schip. Ten eerste stelt de notaris een leveringsakte voor je op. Vervolgens schrijft de notaris de boot of het schip in bij het scheepsregister van het kadaster. Ook maakt de notaris zo nodig de hypotheekakte op, waarbij de boot of het schip als onderpand dient.

 

Heb je vragen over de aan- of verkoop van een boot of schip of wil je dit graag laten regelen? Neem dan gerust contact met ons op.

 

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This