Je hebt je droomhuis gevonden en je staat op het punt om je eerste huis te kopen. Dan komt er nu een heleboel op je af. Want hoe gaat het kopen van een huis eigenlijk in zijn werk? Wat moet je allemaal regelen en wie moet je daarvoor inschakelen?
Eerste huis kopen: de financiering
Allereerst is het belangrijk om de financiering rond te krijgen. Bijna niemand kan een huis zomaar uit zijn eigen zak betalen. Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar welke hypotheek bij jou past. De hypotheek moet aansluiten bij wat jij maandelijks kan uitgeven aan het huis, veel hypotheekverstrekkers hebben hiervoor een handige rekentool op hun website staan. Je kunt een hypotheek regelen via internet, via een bank of een verzekeringsinstelling of via een intermediair.
Eerste huis kopen: op naar de notaris
Wanneer het besluit definitief is, ga je naar de notaris om de overdracht van het huis officieel te maken. De notaris stelt de akte van levering op en stuurt alle gegevens naar de betrokkenen. Tot deze gegevens behoren onder andere de financiële afrekening en een ontwerp van de akte. De overdracht vindt bij de notaris plaats en wanneer iedereen heeft getekend en alle gegevens gecontroleerd zijn, schrijft de notaris de akte in bij het Kadaster. Hierna is het huis officieel van jou!
Samen een huis kopen
Wanneer je samen met je partner een huis gaat kopen, is er nog een aantal belangrijke dingen waar je goed naar moet kijken. Het is namelijk verstandig om afspraken te maken over het huis in een samenlevingscontract of in partnerschaps- of huwelijkse voorwaarden. Deze afspraken gaan bijvoorbeeld over:
- hoe de inboedel verdeeld wordt als jullie uit elkaar gaan;
- wie welk gedeelte van de hypotheek betaalt;
- hoeveel vermogen ieder van jullie heeft ingelegd bij de aankoop van het huis.
Heb ik een testament nodig?
Daarnaast is het ook belangrijk om het een en ander vast te laten leggen, wanneer jij of je partner komt te overlijden. Volgens de wet gaat de woning bij overlijden automatisch naar de overblijvende partner. Maar dit geldt alleen als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt. Als je dit niet hebt, laat dan in een testament vastleggen dat de woning naar de overblijvende partner gaat.
Wat kan de notaris nog meer voor jou regelen?
Kom je er niet helemaal uit? Dan kan je de notaris altijd vragen om hulp. De notaris is er namelijk voor jou om een goed en persoonlijk advies te geven. Naast de overdracht van het huis kan de notaris voor jou een samenlevingscontract, een partnerschap, huwelijkse voorwaarden of een testament regelen. Maak hiervoor vrijblijvend een afspraak bij Marieke Scheepstra van Lambeck Harms Notarissen. Als je de overdracht van je huis door ons laat regelen, maak je bovendien kans op een SONOS PLAY: 1!
Meer informatie?
Neem contact op of vraag een offerte aan.