Echtscheiding & Kinderen
Echtscheiding is een onderwerp waar je misschien liever niet over wilt praten. In deze emotionele tijd moeten er veel zaken geregeld worden bij de notaris, denk maar aan de zorg voor de kinderen, de verdeling van het gemeenschappelijk vermogen en de verdeling van pensioenrechten.
Daarom is het belangrijk dat er duidelijke afspraken worden gemaakt over de echtscheiding en de kinderen. De (kandidaat-)notaris kan je als deskundig en neutraal persoon hier goed bij helpen.
Echtscheiding
Iedere echtscheiding is weer anders. Maar of je nu een samenlevingscontract hebt, gehuwd bent of geregistreerde partners bent, je wilt wel op een goede en eerlijke manier uit elkaar gaan.
De notaris helpt je bij alle praktische, financiële en juridische zaken die horen bij een echtscheiding.
Verdeling bij echtscheiding
Bij een echtscheiding moet het gemeenschappelijk vermogen worden verdeeld tussen de echtgenoten. In een akte van verdeling worden alle afspraken over de echtscheiding vastgelegd door de notaris.
Voor de verdeling van sommige goederen is het inschakelen van een notaris verplicht.
Echtscheiding en alimentatie
Als er een groot verschil zit tussen de inkomens van beide partners, dan is bij een echtscheiding in principe de één alimentatie verschuldigd aan de ander.
Je hebt recht op alimentatie als je na de echtscheiding niet voldoende inkomsten hebt om in je levensonderhoud te voorzien. De notaris helpt je onder andere bij het berekenen van de alimentatie en het vastleggen van de alimentatieplicht.
Echtscheiding en de procedure
Bij een echtscheiding komt een heel traject kijken. De notaris helpt je bij het maken van afspraken en legt deze vast én kan je adviseren over jouw situatie.
De procedure verschilt bij een echtscheiding, beëindiging van een geregistreerd partnerschap, ontbinding van een samenlevingscontract of de verbreking van een samenwoning.
Echtscheiding en kinderalimentatie
Als je een echtscheiding aangaat en je hebt samen kinderen, dan moet je de financiën regelen voor de opvoeding en verzorging van de kinderen tot 21 jaar.
De ouder die voor de kinderen zorgt, krijgt de kinderalimentatie van de niet-verzorgende ouder. De hoogte van de kinderalimentatie is van veel dingen afhankelijk, de notaris kan je helpen bij het uitvoeren van de berekeningen over de kinderalimentatie. De uitkomst van deze berekening hoeft niet per se te worden opgevolgd door de ouders.
Echtscheiding en kinderen
Bij een echtscheiding komen de kinderen altijd op de eerste plaats, je wilt immers dat ze zo weinig mogelijk belast worden met de echtscheiding.
Ook moeten er belangrijke afspraken gemaakt worden over de verzorging en opvoeding van de kinderen. Denk hierbij aan het opstellen van een ouderschapsplan, het maken van afspraken over co-ouderschap of het bepalen van een omgangsregeling.
Echtscheiding en pensioen
Bij een echtscheiding of bij een beëindiging van een geregistreerd partnerschap moet de uitkering van het pensioen verdeeld worden, tenzij anders is vastgelegd.
Het is belangrijk om goed te kijken wat er is afgesproken omdat de omvang en de duur verschilt in elke situatie. De notaris kan je helpen bij het maken van berekeningen en adviseert je over wat voordelig is in jouw situatie.
Actuele informatie & nieuws
Moeilijke woorden: wat betekent ‘kettingbeding’?
In deze blogreeks bespreken we een aantal moeilijke notaristermen. In deze blog bespreken we de term ‘kettingbeding’.
Het belang van een goed geregelde huizenoverdracht
Voor een huizenoverdracht is het belangrijk de zaken goed te regelen, ook bij een overdracht binnen de familie. Dat bleek ook uit een recente uitspraak van de Rechtbank, lees hier in deze blog meer over.
De KvK Startersdag
Ben jij een beginnende ondernemer of denk je eraan om je eigen bedrijf te starten? Zaterdag 16 november wordt de jaarlijkse KVK Startersdag weer georganiseerd.
SONOS winnaar oktober
Ook in de maand oktober verloten wij weer een SONOS speaker onder iedereen die zijn huizenoverdracht bij ons heeft laten regelen. Lees snel wie er gewonnen heeft!
Afspraken rondom de aankoop van een gezamenlijke woning
Een recente uitspraak van de Rechtbank onderstreept het belang van het maken van afspraken bij de gezamenlijke aankoop van een woning. In deze blog leggen we uit waarom het cruciaal is om duidelijke afspraken te maken wanneer partners bijvoorbeeld een verschillend bedrag inleggen.
Contactgegevens
Van Elmptstraat 16.14, 9723 ZL Groningen - Postbus 1276, 9701 BG Groningen
Telefoon: (050) 312 53 70 - Fax: (050) 312 12 63 - WhatsApp: (06) 12 53 57 04 - E-mail: notaris@lambeckharms.nl - HR-nummer: 02080036