Huis & Hypotheek
Denk hierbij aan de officiële documenten die je nodig hebt om een huis te kunnen kopen, zoals de koopakte en de akte van levering. Maar ook de hypotheekakte die de notaris opstelt om de hypotheek rond te krijgen. Meer informatie over huis en hypotheek vind je hieronder.
Huis en hypotheek: koopcontract opstellen
Bij het aankopen van een huis kan je niet om de notaris heen. Allereerst moet er een koopcontract opgesteld worden waarin de koper en verkoper de afspraken over het huis vastleggen.
Het opstellen van een koopcontract kan bij de notaris gebeuren, maar gebeurt meestal bij de makelaar. Nadat je het koopcontract hebt ondertekend, moet de woning nog officieel worden overgedragen bij de notaris.
Huis en hypotheek: leveringsakte opstellen
Bij de overdracht van een huis hoort ook een leveringsakte. De leveringsakte wordt opgesteld door de notaris en moet overeenkomen met de gemaakte afspraken in het koopcontract.
De leveringsakte wordt vervolgens door de verkoper, de koper en de notaris ondertekend.
Huis en hypotheek: overdracht van een huis
Voor de overdracht van een huis moet de notaris verschillende zaken regelen en controleren. Zo kijkt de notaris of de verkopers bevoegd zijn om het huis te verkopen, controleert de notaris bij het kadaster of er eventuele hypotheken of beslagen op de woning rusten en vraagt de notaris gegevens op van alle personen die bij de akte betrokken zijn.
Als dit allemaal in orde is, kan de notaris verdergaan met het opstellen en opsturen van de akte naar alle betrokkenen. Na de succesvolle overdracht is het tijd voor de laatste stap, namelijk de inschrijving van de akte bij het kadaster.
Huis en hypotheek: wat is een hypotheek?
Er komt veel kijken bij het kopen van een huis en uiteraard wil je de zaken omtrent huis en hypotheek goed geregeld hebben.
Het is daarom belangrijk om te kijken hoe het huis gefinancierd kan worden. Aangezien weinig mensen met eigen financiële middelen een huis kunnen kopen, wordt er gebruik gemaakt van een geldlening. Zo’n hypotheek is de lening waarmee je het eigen huis koopt. Je betaalt maandelijks een bedrag aan hypotheekrente aan de bank voor de aflossing van het huis.
Huis en hypotheek: tweede hypotheek
Er kan ook sprake zijn van het aanvragen van een tweede hypotheek op het huis. Dit is dus iets anders dat het aanvragen van een hypotheek voor een tweede huis.
Een tweede hypotheek wordt voornamelijk aangevraagd om de kosten voor een verbouwing te financieren. Voordat een tweede hypotheek afgesloten kan worden, is het belangrijk om te kijken naar de eisen die worden gesteld bij het aanvragen van een tweede hypotheek.
Huis en hypotheek: opstellen van een hypotheekakte
De aanvraag voor een hypotheek wordt in gang gezet door het inleveren van alle benodigde stukken bij de bank. Als dit is gecontroleerd, kan vervolgens de notaris de hypotheekakte gaan opmaken. Na de ondertekening van de akte door de notaris en je bank vindt de financiële afwikkeling plaats.
Heb je nog vragen over de onderwerpen huis en hypotheek of wil je advies over jouw situatie, neem dan gerust contact met ons op.
Actuele informatie & nieuws
Moeilijke woorden: wat betekent ‘kettingbeding’?
In deze blogreeks bespreken we een aantal moeilijke notaristermen. In deze blog bespreken we de term ‘kettingbeding’.
Het belang van een goed geregelde huizenoverdracht
Voor een huizenoverdracht is het belangrijk de zaken goed te regelen, ook bij een overdracht binnen de familie. Dat bleek ook uit een recente uitspraak van de Rechtbank, lees hier in deze blog meer over.
De KvK Startersdag
Ben jij een beginnende ondernemer of denk je eraan om je eigen bedrijf te starten? Zaterdag 16 november wordt de jaarlijkse KVK Startersdag weer georganiseerd.
SONOS winnaar oktober
Ook in de maand oktober verloten wij weer een SONOS speaker onder iedereen die zijn huizenoverdracht bij ons heeft laten regelen. Lees snel wie er gewonnen heeft!
Afspraken rondom de aankoop van een gezamenlijke woning
Een recente uitspraak van de Rechtbank onderstreept het belang van het maken van afspraken bij de gezamenlijke aankoop van een woning. In deze blog leggen we uit waarom het cruciaal is om duidelijke afspraken te maken wanneer partners bijvoorbeeld een verschillend bedrag inleggen.
Contactgegevens
Van Elmptstraat 16.14, 9723 ZL Groningen - Postbus 1276, 9701 BG Groningen
Telefoon: (050) 312 53 70 - Fax: (050) 312 12 63 - WhatsApp: (06) 12 53 57 04 - E-mail: notaris@lambeckharms.nl - HR-nummer: 02080036