Erfenis: aanvaarden of verwerpen
Erfenis: aanvaarden of verwerpen
Door een testament of door de wet kan iemand aangewezen worden als erfgenaam. Een erfgenaam heeft drie mogelijkheden: de erfenis zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen.
In dit filmpje legt kandidaat-notaris Marieke Scheepstra uit wat je opties zijn als erfgenaam en hoe de notaris je kan helpen met kiezen.
Erfenis: zuiver aanvaarden
Als eerste kan een erfgenaam de erfenis zuiver aanvaarden. Een erfgenaam heeft hierdoor recht op alle bezittingen van de overledene, maar is ook aansprakelijk voor alle schulden van de overledene. Wanneer er een negatieve nalatenschap is, dan moet de erfgenaam de overgebleven schulden uit eigen vermogen betalen.
Erfenis: beneficiair aanvaarden
De tweede optie die een erfgenaam heeft, is de erfenis beneficiair aanvaarden. Als een erfgenaam niet zeker weet of hij de erfenis wil aanvaarden, bijvoorbeeld omdat hij niet weet of de overledene schulden heeft, dan kan hij de erfenis beneficiair aanvaarden. Als er schulden zijn, hoeft de erfgenaam deze niet uit eigen vermogen te betalen. De erfgenaam moet er dan wel op letten, dat hij na het overlijden ook niet zal handelen als een erfgenaam, door bijvoorbeeld bezittingen op te ruimen van de overledene of abonnementen op te zeggen, want dan heeft de erfgenaam volgens de wet de erfenis zuiver aanvaard.
Erfenis: verwerpen
Een erfgenaam kan er ook voor kiezen de erfenis te weigeren, dit heet verwerpen. De erfgenaam is dan niet verantwoordelijk voor de nalatenschap en niet betrokken bij de afwikkeling. Maar de erfgenaam heeft dan ook geen recht op bezittingen van de overledene. Het is belangrijk te beseffen dat wanneer een erfgenaam de erfenis verwerpt, zijn kinderen hiervoor in de plaats komen. Om dit te voorkomen zal er ook voor de kinderen een verklaring van verwerping geregeld moeten worden.
Actuele informatie & nieuws
Moeilijke woorden: wat betekent ‘kettingbeding’?
In deze blogreeks bespreken we een aantal moeilijke notaristermen. In deze blog bespreken we de term ‘kettingbeding’.
Het belang van een goed geregelde huizenoverdracht
Voor een huizenoverdracht is het belangrijk de zaken goed te regelen, ook bij een overdracht binnen de familie. Dat bleek ook uit een recente uitspraak van de Rechtbank, lees hier in deze blog meer over.
De KvK Startersdag
Ben jij een beginnende ondernemer of denk je eraan om je eigen bedrijf te starten? Zaterdag 16 november wordt de jaarlijkse KVK Startersdag weer georganiseerd.
SONOS winnaar oktober
Ook in de maand oktober verloten wij weer een SONOS speaker onder iedereen die zijn huizenoverdracht bij ons heeft laten regelen. Lees snel wie er gewonnen heeft!
Afspraken rondom de aankoop van een gezamenlijke woning
Een recente uitspraak van de Rechtbank onderstreept het belang van het maken van afspraken bij de gezamenlijke aankoop van een woning. In deze blog leggen we uit waarom het cruciaal is om duidelijke afspraken te maken wanneer partners bijvoorbeeld een verschillend bedrag inleggen.
Contactgegevens
Van Elmptstraat 16.14, 9723 ZL Groningen - Postbus 1276, 9701 BG Groningen
Telefoon: (050) 312 53 70 - Fax: (050) 312 12 63 - WhatsApp: (06) 12 53 57 04 - E-mail: notaris@lambeckharms.nl - HR-nummer: 02080036