Scheiden en kinderalimentatie
Scheiden en kinderalimentatie
Ouders moeten samen de kosten voor de verzorging en opvoeding van hun kinderen dragen totdat de kinderen 21 jaar worden. Dit is een wettelijke plicht tijdens het huwelijk, het geregistreerd partnerschap of de samenwoners, maar blijft natuurlijk van toepassing bij echtscheiding of beëindiging van een geregistreerd partnerschap. De hoogte van de kinderalimentatie om bij te dragen in de kosten voor de verzorging en opvoeding vindt plaats naar draagkracht.
Wie krijgt kinderalimentatie?
De verzorgende ouder heeft in beginsel recht op kinderalimentatie van de niet-verzorgende ouder. Als sprake is van co-ouderschap zal de kinderalimentatie natuurlijk anders zijn dan als gekozen is voor een omgangsregeling.
Hoe hoog zijn de kosten van kinderalimentatie?
Er zijn tabellen waaruit blijkt hoe hoog de kosten van kinderen over het algemeen zijn. De hoogte is natuurlijk afhankelijk van het aantal kinderen, de leeftijd, het netto gezinsinkomen en de levensstandaard. Ook spelen toeslagen, zoals kinderbijslag en studiefinanciering een rol. Afspraken over de hoogte van de kinderalimentatie worden vastgelegd in het ouderschapsplan. Ex-partners zijn vrij om af te wijken van de uitkomst van de berekeningen die voortvloeien uit de tabellen. De notaris is behulpzaam met het doorgronden van deze complexe materie.
Actuele informatie & nieuws
Verschillende huwelijksopties: wat past bij jullie?
Als je gaat trouwen is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken. In deze blog leggen we de drie belangrijkste opties helder uit, zodat je goed voorbereid je keuze kunt maken.
De NHG-grens stijgt
Afgelopen dinsdag werd bekend gemaakt dat de NHG-grens in 2025 weer zal stijgen. Lees hier in deze blog meer over.
Een vakantiewoning in het buitenland
Een vakantiewoning in het buitenland kan belastingvoordelen bieden. In deze blog leggen we je uit welke dat precies zijn, en waar je rekening mee moet houden.
Statuten van een stichting: belang en wijzigingen uitgelegd
De statuten van een stichting; waarom zijn ze nou eigenlijk zo belangrijk en hoe wijzig je de statuten? In deze blog lees je hier meer over.
Maak kennis met Olivia
Sinds september hebben we een nieuwe communicatiemedewerkster. In deze blog maak je kennis met Olivia.
Contactgegevens
Van Elmptstraat 16.14, 9723 ZL Groningen - Postbus 1276, 9701 BG Groningen
Telefoon: (050) 312 53 70 - Fax: (050) 312 12 63 - WhatsApp: (06) 12 53 57 04 - E-mail: notaris@lambeckharms.nl - HR-nummer: 02080036